Glasmenageriet på Fria Teatern!

Passa på!

UPPDATERING: fler datum med Dirk Gindt! Torsdag 21 Feb samt Onsdag 6 Mars.

RFSL Stockholms medlemmar får rabatt på föreställningen Glasmenageriet på Fria Teatern, Bergsgatan 11, Kungsholmen. Välj ordinarie biljett och ange ”RFSL19″ så kostar biljetten 185:- (ord. pris 250:-). Här kan en boka biljetter.

Efter två slutsålda föreställningar återvänder Dirk Gindt  till Fria Teatern och berättar om dramatikern Tennessee Williams och genombrottspjäsen Glasmenageriet.

Gindt – docent i Teatervetenskap vid Stockholms Universitet –  har tidigare forskat kring maskulinitet och Queer-mode samt vilken roll HIV och AIDS haft på teater och performance. Nuvarande forskning belyser efterkrigstidens och samtida teater ur ett interkulturellt  queerperspektiv, och i färska boken Tennessee Williams in Sweden and France, 1945-1965 undersöks Williams´ sexuella neuroser och rasistiska fantasier.

Missa inte chansen att se hyllade Glasmenageriet, följt av Gindt som berättar bland annat om Tennesse Williams’ relation till Sverige. Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor!

På sina två scener på Kungsholmen och i Högdalen bedriver Frglasmeageriet_affisch_storia Teatern en teaterverksamhet som söker den breda publiken. Nu fyller verksamheten – som fortfarande drivs av grundaren Birgitta Sundberg – 50 år.

Den 13 februari är det nypremiär för Tennessee Williams´ genombrottspjäs Glasmenageriet från 1944. Föreställningen skrevs före succéer som “Linje Lusta” och “Katt på hett plåttak” och kretsar kring teman som olycklig kärlek, frigörelse från en dominerande mor och drömmar om en bättre framtid. Fria Teaterns samspelta ensemble iscensätter dramat med direkthet, svärta och humor.

– Ulla Gottliebs regi är enkel och direkt. Inga krusiduller., säger Birgitta Sundberg. Vi är överväldigade av det fina mottagandet. Människor i alla åldrar blir djupt berörda. Vissa sitter kvar i stolen. Många vill prata med skådespelarna efteråt. Speciellt roligt är det att den unga publiken verkar ta till sig föreställningen.

Glasmenageriet uppförs på Fria Teaterns Lilla Scen på Bergsgatan, en mycket speciell lokal som tidigare var en kyrka, vilket innebär en helhetsupplevelse för publiken.

– Man kommer så nära skådespelarna. Minsta viskning hörs. Det ger en speciell närhet till det som gestaltas på scen. Sen så är det också en mycket gripande berättelse om livslögner och familjelivets klaustrofobi.

Först ut i raden av Fria Teaterns gäster är Dirk Gindt, docent i teatervetenskap vid Stockholms Universitet och högaktuell med boken “Tennessee Williams in Sweden and France 1945-1965” (Bloomsbury Methuen Drama, 2019). Dirk Gindt medverkar på premiären den 13 februari samt 15 februari. Han kommer berätta om personen Tennessee Williams, om Glasmenageriet, men också om författarens speciella relation till Sverige. Detta följs av en frågestund för publiken. (OBS! Föreställningarna med Dirk Gindt är slutsålda men flera datum kommer!)