Vinnarna av Regnbågspriset, Gamla hjältars pris och Rosa tisteln 2024 presenterade
RFSL Stockholm tillkännagav idag vinnarna av årets Regnbågspris, Gamla hjältars pris och Rosa tisteln under en ceremoni i Pride Park. Priserna delades ut av RFSL Stockholms styrelse, som betonade vikten av att uppmärksamma initiativ som på olika sätt påverkar hbtqi-personers rätigheter och levnadsvillkor.
Regnbågspriset 2024
Regnbågspriset 2024 tilldelas Eric Nilsson och Stockholm Leather Social.
Motivering:
RFSL Stockholm tilldelar Regnbågspriset 2024 till Eric Nilsson som initiativtagare och organisatör för Leather Social. Eric startade Leather Social 2023 som en mötesplats med syftet att tillgängliggöra och synliggöra fetisch- och läderkulturen i det offentliga rummet.
I en tid då vårt community har allt färre varaktiga sociala arenor och när vi ibland, till och med på events av och för hbtqi-personer, ombeds tona ner uttryck för vår sexualitet, glädjs vi åt Leather Socials idoga arbete för att synliggöra och avdramatisera kinkkulturen. Till Leather Social är det uttalat att alla är välkomna, oavsett fetisch, sexualitet och sexuell praktik eller könstillhörighet och/eller uttryck. Verksamheten har under kort tid blommat ut och vi ser fram emot att se hur den kommer att fortsätta växa.
Kommentar från Eric Nilsson
“Jag är hedrad att vara en del i det led av pristagare som förärats med Regnsbågspriset sedan så lång tid tillbaka. Utmärkelsen är ett erkännande av Stockholms läderkultur som en synliggörande kraft för det bredare queera sammanhanget. Läder i det allmänna rummet, med andra ord synlig queerhet, är en kulturgärning och en solidaritetshandling som med fördel anammas av den bredare rörelsen. Därför är utmärkelsen i linje med årets tema – Starkare tillsammans.”
Gamla hjältars pris
Gamla hjältars pris går i år till Elisabeth Olsson för hennes outtröttliga engagemang och betydande insatser för hbtqi-communityt.
Motivering:
RFSL Stockholm vill med Gamla hjältars pris tacka Elisabeth Olsson för det omfattande arbete hon gjort för att både lyfta fram och slåss för hbtqi-personer och vårt community genom sin konstnärliga och aktivistiska gärning. Med utställningar som Ecce Homo, In Hate We Trust och Trans:id har många fått möjlighet att se, diskutera och rannsaka sin verklighetsbild, verksamhet och historia. Genom Elisabeths konst har vårt community fått bilder för att minnas kollektiva kamper, sorger och segrar.
Kommentar från Elisabeth Olsson:
”Under den första prideveckan i Sverige skapade jag Ecce Homo där Jesus tog sin sista måltid med dragqueens. Året var 1998. Nu har tiden kommit ikapp. Idag hyllas det queera på OS-invigningen. MEN: Samtidigt dansar högern med fascisterna. De vaktar. De motar bort det som är queer. Böcker tas bort från bibliotek och hotas med förbud i vissa länder. Dragqueens som läser sagor attackeras. Konsten är under attack och vi samlas här under Prideveckan för att visa vårt motstånd. För: som konstvetaren Paulina Sokolow skrev häromdagen: ’Stryp och spara bort konsten, ställ in dragshowen och världen förvandlas till ett grått helvete.'”
Rosa tisteln
Rosa tisteln 2024 tilldelas Agnes Wold för hennes negativa påverkan på hbtqi-personers rättigheter.
Motivering:
Under lång tid, men särskilt under de senaste åren har Agnes Wold aktivt motarbetat den ör vårt community livsviktiga och eterlängtade ändringen av könstillhörighetslagen som till slut antogs i våras.
Agnes Wold har genom åren varit en viktig och uppskattad debattör som stått upp gör en ‘no-nonsens’ tillgång till frågor inom hennes expertområde. Under våren har hon dock tyvärr utnyttjat sin plattform för att sprida både skadliga myter och desinormation på transpersoners bekostnad. Saker som att transpersoners rättigheter skulle “stöpa om hela samhället”, leda till ökad kriminalitet och “få den organiserade brottsligheten att jubla”. Att göra en liten men viktig administrativ ändring, som har stor betydelse för transpersoners liv och mående och som för övrigt lyckats genomföras i över tio andra europeiska länder utan att samhällena kollapsat, var enligt Wold att jämföra med en avkriminalisering av “nästan alla typer av sexualbrott”.
Vi hoppas att detta pris kan fungera som en påminnelse om vikten av att undvika retoriska uppmålningar av rädslobaserade och missvisande katastrofscenarion – särskilt när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter för en redan utsatt grupp.
Om RFSL Stockholm
RFSL Stockholm arbetar för att förbättra hbtqi-personers rättigheter och levnadsvillkor genom politisk påverkan, utbildning och social verksamhet. Vi har sedan 1978 delat ut Regnbågspriset för att uppmärksamma och hylla insatser som gynnar vårt community.