Prata om Det-podden

Med den här podden vill vi bidra till att främja trygghet, frihet och en stark samtyckeskultur inom hbtqi-communityt. Prata om Det-podden är en plattform där vi kan diskutera vad vi htbqi-personer behöver för att ha tryggt och bra sex på våra egna villkor.

Värd för podden är Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och socionom med mångårig erfarenhet av frågor som rör sex och samtycke.

Har du blivit utsatt för våld, hot eller trakasserier? Som hbtqi-person kan du få hjälp på RFSLs stödmottagning! Ring 020 34 13 16, eller skicka ett mejl till stod@rfsl.se

”Bygger hbtqi-rörelsen murar: Avsnitt 16

Sexologen svarar på frågor om njutning i ett nytt avsnitt av Prata om Det-podden! Vi delar med oss av onanitips, en utlösningsskola och instruktioner för hur du bygger ditt eget lustrum! 

I det här avsnittet tar vår auktoriserade sexolog Suzann Larsdotter sig an era frågor från vår ”Sexologen Svarar”-kampanj. Vi är glada över att ha fått in många intressanta och viktiga frågor! Suzann ger utförliga svar på funderingar som:

🔹 ”Finns det olika sorters orgasmer för kvinnor? Hur kan man i så fall göra för att uppleva alla sorters orgasmer?”

🔹 ”Jag tycker inte om att prata under sex, eftersom jag gillar att gå in i ett mer djuriskt tillstånd där jag bara ‘är’. Måste jag prata med min partner under sex?”

🔹 ”Jag är cisman och dejtar en kvinna som är trans. Vi har inte haft sex än. Vad behöver jag veta/tänka på?”

”Alla vägar bär till klitoris: Avsnitt 15

Sexologen svarar på frågor om njutning i ett nytt avsnitt av Prata om Det-podden! Vi delar med oss av onanitips, en utlösningsskola och instruktioner för hur du bygger ditt eget lustrum! 

I det här avsnittet tar vår auktoriserade sexolog Suzann Larsdotter sig an era frågor från vår ”Sexologen Svarar”-kampanj. Vi är glada över att ha fått in många intressanta och viktiga frågor! Suzann ger utförliga svar på funderingar som:

🔹 ”Finns det olika sorters orgasmer för kvinnor? Hur kan man i så fall göra för att uppleva alla sorters orgasmer?”

🔹 ”Jag tycker inte om att prata under sex, eftersom jag gillar att gå in i ett mer djuriskt tillstånd där jag bara ‘är’. Måste jag prata med min partner under sex?”

🔹 ”Jag är cisman och dejtar en kvinna som är trans. Vi har inte haft sex än. Vad behöver jag veta/tänka på?”

Vi dyker också ner i de vanligaste sökfrågorna om sex, njutning och lust som användare I Sverige har gjort på Google under de senaste tio åren. Dessutom delar Suzann med sig av sina bästa onanitips!

Spelets makt: Levla upp för samtycke – Avsnitt 14

Kan gaming och spelkultur hjälpa oss att bygga en bättre värld, med en starkare samtyckeskultur? I dagens avsnitt har vi med oss den begåvade kompositören Vera-Linn Lanängen som gäst. Vera-Linn har komponerat musiken till Vaudeville, världens första AI-drivna detektivspel, där spelaren använder mikrofonen för att interagera med karaktärer och lösa mysterier. Hon har också en examen i mänskliga rättigheter och arbetar aktivt med att bekämpa barns utsatthet för våld.

Tillsammans med Suzann Larsdotter, vår poddvärdinna och sexolog, dyker Vera-Linn ner i ett samtal om hur innovativa spel kan bli en plattform för att främja social förändring.

Prata om Det-podden strävar efter att främja trygghet, frihet och en stark samtyckeskultur inom hbtqi-communityt. Med fokus på samtycke skapar vi en plattform där vi kan prata om vad hbtqi-personer behöver för att ha tryggt och bra sex på sina egna villkor. Värd för podden är Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och socionom med mångårig erfarenhet av frågor som rör sex och samtycke.

Musiken i avsnittet är komponerad av Vera-Linn Lanängen.

Att krossa myter mot hbtqi-personer: Avsnitt 13

I det här avsnittet granskar vi kulturella myter om hbtqi-personer som kan göra det svårare för oss att njuta av trygga och hälsosamma relationer och sexuella upplevelser på våra egna villkor.

Myter har en förmåga att skapa hinder för vår rätt till frihet, lycka och självbestämmande. Genom att ifrågasätta dem vi vill bidra till förändring.

Medverkande: Suzann Larsdotter (auktoriserad sociolog och socionom), Linda Palhamn (socialpedagog), Cato Helleren (podcastproducent och TV-personlighet), Lena Berg, (Filosofie doktor i sociologi), Peter (utvecklare), Daniel Enger (kurator), Tobias Holmberg (aktivist och upphovsperson till termen ”funkofobi”), Maria Niemi (författare och redaktör för antologin ”Vi Också”), Olov Lindblad (Sakkunnig inom hiv-prevention) och Ken Gacamugani (podcastproducent och TV-personlighet).

”Jag dejtade äldre killar för att få en snabbkurs i sex: Avsnitt 12

Om en 15-årig kille har en kropp som ser vuxen ut och låter vuxen så måste han väl vara mogen för allt som vuxenvärlden erbjuder, inklusive sex, om han själv säger det? Eller? I det här avsnittet pratar vi om ålder och samtycke. Medverkande: Olov Lindblad, Ken ”Kenxo” Gacamugani, Maria Tillquist, Joakim Westman och Suzann Larsdotter.

Ämnet samtycke och ålder är komplext, särskilt när det kommer till de svåra gråzonerna. Genom att prata om det vill vi bidra till att skapa bättre förutsättningar för trygga och hälsosamma relationer.

”Am I loved or just fetishized?”: Episode 11

This week’s episode of RFSL Stockholm’s podcast ”Let’s Talk About It” is entirely in English, featuring the incredible human rights activist, Purity Paige Tukwasibwe! Purity tells the story of her extraordinary journey from Uganda to Sweden. She talks about the challenges she faced as a transgender woman in a country and family that refused to accept her true identity. 

For the first time, Purity also opens about her experiences of love, relationships, and pleasure. In a world that too often exoticizes, fetishizes and dehumanizes  BIPOC LGBTQI+ individuals, how can we find ways to thrive in our relationships on our own terms? 

 🌈 About Purity Paige: As a board member of Transgender Europe, Refugee Trans Initiative in Kenya, and Rainbow Refugees Sweden, Purity is a powerful force for positive change. Additionally, she’s a freelance actress with the National Black Theatre Sweden, a versatile musical poetry dance artist, and often serves as a keynote speaker in forums addressing trans rights and activism.

 🌈  About the ”Let’s Talk About It” Podcast: With this podcast, we want to promote safety, freedom, and a strong culture of consent within the LGBTQI+ community. This podcast provides a platform to discuss what LGBTQI+ individuals need to experience fulfilling relationships, sex, and pleasure on our terms. The podcast is hosted by the fabulous Suzann Larsdotter, a certified sexologist.As you listen, reflect on how stigma, minority stress, and internalization can impact us in sexual situations and relationships. Share this episode to keep the conversation alive! Let’s continue breaking down barriers and creating a world where everyone’s voice is heard. 

Listen to the podcast:

”BDSM har allt med samtycke att göra”: Avsnitt 10

Kan lekar med sexuella maktdynamiker hjälpa oss att skapa en friare, lyckligare och mer respektfylld värld? Lyssna på RFSL Stockholms podd Prata om Det och diskutera med oss! På temat ”BDSM, lust och samtycke” fördjupar vi oss i frågor som:

  • Vad kan BDSM-kulturen egentligen lära oss om samtycke?
  • Måste BDSM alltid antingen svartmålas eller romantiseras? Kan det finnas fler vägar?
  • Kan jag kombinera min tro på ett jämlikt samhälle med min längtan efter att vara sexuellt undergiven eller dominant?
  • Fungerar BDSM-kulturens kontrakt och stoppord verkligen som ett vaccin mot sexuella gränskränkningar?
  • Vad har Mr. Greys slips med allt det här att göra?

BDSM-utövaren, jazzsångerskan och sexualupplysaren Aurora Brännström tar plats bakom mikrofonen tillsammans med vår värdinna och sexolog, Suzann Larsdotter. 

Aurora, som även driver den hyllade Kinkypodden, delar med sig av sina insikter från BDSM-världen. Hon berättar även hur det gick till när hon själv upptäckte och började utöva BDSM. 

Lyssna nu:

”Jag blev tafsad på direkt efter ett panelsamtal om samtycke på Pride”: Avsnitt 9

Vi har börjat prata om det… men lyssnar vi verkligen på varandra? I det här avsnittet av Prata om Det-podden berättar vi om sexuella trakasserier som utfördes direkt efter ett panelsamtal som handlade om att motverka just detta. 

I ett granskande, utmanade och kritiskt samtal rannsakar vi vårt eget community. Är rollerna som finns inom hbtqi-communityt alltför trånga? Påverkas vi av normer som är begränsande, hämmande och kanske till och med konservativa? Hur påverkar normerna våra möjligheter till trygga relationer och sexuell frihet?

Cihan Arikan från RFSL Rådgivningen Skåne och Suzann Larsdotter, vår sexolog och poddvärd, betraktar hbtqi-communityt med självkritiska ögon. Cihan, som har expertis inom interkulturella perspektiv på htbqi-frågor, resonerar även kring hur normerna kan variera mellan kulturer. 

I avsnittet åker vi också till västkusten för att träffa Linda Palhamn från RFSL Göteborg. Linda, som länge arbetat med HIV-prevention och med nyanlända htbqi-personer, har grottat ner sig i frågan om vad samtycke egentligen är. Hon har specifikt tittat på hur det pratas (och inte pratas) om samtycke inom bögkulturen.

Avsnittet innehåller också ett vittnesmål från en hbtqi-person som behandlades illa på akutmottagningen efter att ha blivit utsatt för ett brott i samband med sex. Vittnesmålet kommer från ”Vi Också”, RFSL:s antologi om sexualiserat våld bland hbtqi-personer.

Lyssna nu:

Vi pratar med TV-personligheten, evenemangsarrangör och poddaren Cato Helleren, som erövrade våra hjärtan som den charmiga servitören i ”Första Dejten”.  Cato är en stark röst i hbtqi-communitys arbete för frihet och jämlikhet – bland annat genom podden ”Två Bögar och en Podd” där han krossar fördomar tillsammans med Kim Silverbreider.

I avsnittet berättar Cato om sin svåra uppväxt med våld i hemmet, där hans mamma blev misshandlad. Cato ger oss en omskakande inblick i hur våldets ärr länge fortsatte att prägla hans vuxna liv. Det är ett ämne som Cato aldrig tidigare har delat med sig av på det här sättet. Han reflekterar över vikten av att bryta  våldsspiraleroch ger råd till personer som utsatts för – eller utsätter andra för – våld i nära relationer.

Tillsammans med Prata om Det-poddens värdinna Suzann Larsdotter belyser Cato också skadliga normer, vanföreställningar och fördomar som påverkar hbtqi-personer. Vi resonerar kring hur vi tillsammans i communityt kan utmana de snäva normerna för att skapa bättre möjligheter till trygga relationer och bra sex med verkligt samtycke på våra egna villkor.

I avsnittet berättar Cato också hur han gick till väga för att genom våldet, homofobin och hatet bli den han är idag – en lycklig människa. 

Lyssna nu!

Sex, makt och exkludering: ”Du behöver inte vara med på sexualundervisningen, sa läraren”: Avsnitt 7

”Vi tror att vi är så progressiva, men det är vi verkligen inte”. I det här avsnittet gör en ny djupdykning i hur olika maktordningar påverkar människors förutsättningar att uppleva trygghet, bra sex och frihet.

Med oss har vi tongivande gäster som på olika sätt har höjt sina röster för att bidra till en friare värld.  Vi pratarmed Tobias Holmberg, känd för att ha myntat begreppet ”funkofobi” och från podden Full Rulle.

Vi är också glada över att ha Emilia Mirani, som är genusvetare med expertis inom minoritetsstress, tillbaka i podden. Emilia pratar om hur olika diskrimineringsgrunder påverkar våra möjligheter att ha bra sex på våra egna villkor – och vad vi själva kan göra åt det.

Lyssna nu!

”Så vet du vad du vill ha”: Avsnitt 6

Har du någonsin funderat över vad som skiljer ”tjatsex” från ”gåvosex”? Eller hur du kan upptäcka vad du verkligen längtar efter? Vill du förbättra din förmåga att läsa av vad du verkligen gillar? Då har du kommit helt rätt!

I detta Prata Om Det-avsnittet bjuder Suzann Larsdotter in Kalle Norwald till ett expertsamtal om lust, vilja och bra sex som sker på våra egna villkor. 

Författaren, sexologen och TV-personligheten Kalle Norwald är under året aktuell i SVT-produktionen Gift vid första ögonkastet. Kalle har skrivit flera böcker om samtycke, kommunikation och relationer. Han en av hjärnorna bakom Sveriges första första mottagning för unga homo-, bi-, trans- och queerpersoner.

I det här poddsamtalet har vi också kastat in en bonusfråga som du kanske inte visste att du ville ha svar på: Har sexologer verkligen bättre sex än andra? Kalle och Suzann öppnar upp om sina egna erfarenheter och avlivar myter om sexologi. 

Lyssna nu!

”Den som vill har sex med någon behöver mer än ord”: Avsnitt 5

I det här avsnittet har vi med oss estradpoeten, lokföraren och författaren Nino Mick som är aktuell med romanen Vulcan. Med oss är också forskaren Lena Berg från organisationen MÄN. 

I det här avsnittet pratar vi om språkets begränsningar när det kommer till lust, njutning och samtycke. Estradpoeten Nino Mick kulturtext om ordens vanmakt träffade vår värdinna Suzann Larsdotter rakt i hjärtat. ”Din text lämnar inte mig någon ro,” säger hon. ”Du som är poet och därmed ordkonstnär och säger att orden inte räcker till. Vad menar du med det?”

Forskare Lena Berg delar ger oss sina tankar om ordlös kommunikation och samtycke. Går det verkligen att läsa av om andra vill ha sex eller inte – utan att använda ord? Lena delar också med sig av insikter från forskningen och arbetet med våldsprevention som hon tror att allmänheten kanske inte är medveten om.

Slutligen, som en tidig julklapp till oss alla, får vi höra ett utdrag ur Nino Micks scenföreställning med Riksteatern.

Behöver du prata med någon om droger? Som hbtqi-person kan du vända dig till RFSL Stockholms Chemsexmottagning: mottagning@rfslstockholm.se

”Jag gjorde inget för egen njutning”: Avsnitt 4

I det här avsnittet pratar vi om vad droger och alkohol gör med vår sexuella frihet och trygghet. Hur påverkas egentligen lusten, viljan och kommunikationen av några glas vin, en partydrog eller en mer omfattande konsumtion?

Med oss har vi gäster med erfarenhet från Sveriges första Chemsexmottagning, som drivs av Sexperterna och RFSL Stockholm.

Några av frågorna som vi dyker ner i är:

Är det verkligen lättare att har sex när man druckit alkohol eller tagit droger? 

Hur påverkar droger och alkohol vår kåthet och förmåga att ha sex?

Hur påverkar alkohol och droger vår förmåga att tolka om eller hur vår partner (eller våra partners) vill ha sex?

Hur ska hbtq-personer och samhället kunna skapa fler mötesplatser där chemsex, samtycke och alkohol kan diskuteras utan att människor blir utsatta för okunskap eller skuldbeläggande?

Behöver du prata med någon om droger? Som hbtqi-person kan du vända dig till RFSL Stockholms Chemsexmottagning: mottagning@rfslstockholm.se

Lyssna här:

”Så kommer rasismen in i sexet”: Avsnitt 3

I det här avsnittet dyker vi ner i frågor som kan göra ont. Vad händer till exempel när hatet och föraktet inte kommer utifrån, utan även  från oss själva? Hur fria är vi då att ha bra sex på våra egna villkor? 

Idag pratar vi om hur och minoritetsstress påverkar hbtqi-personers möjligheter att ha skönt sex och trygga relationer. Med oss har vi medieprofilen Ken Gacamugani och 

Emilia Mirani från Interfem!

Lyssna här: 

”Man är rädd för att vända sig till vården”: Avsnitt 2

Hbtqi-personer mår sämre och är mer utsatta för sexualiserat våld än befolkningen i övrigt. I det här avsnittet diskuterar vi möjliga orsaker  – men framför allt pratar vi om lösningar och framtidstro.

”I våra verksamheter får vi höra många berättelser från hbtqi-personer som beskriver känslor av maktlöshet och osynlighet som kan uppstå i kontakt med myndighetsutövare och andra aktörer i ett samhälle som inte till fullo välkomnar personer som inte får plats inom heteronormen. Till exempel utgår det preventiva arbetet mot sexualiserat våld som utförs idag utifrån en heteronormativ modell där det tas för givet att förövaren alltid är en heterosexuell man och att den utsatta alltid är en heterosexuell kvinna,” säger Suzann Larsdotter, som är värd för Prata om Det-podden.

Gäster i avsnittet är Joakim Westman, projektledare på Sexperterna och Maria Tillquist, kurator på RFSLs förbundskansli.

Avsnittet innehåller också avslöjande berättelser om sexualiserat våld inom hbtqi-communityt, av personer som i antologin ”Vi Också” delar med sig av traumatiska upplevelser för att bidra till att bryta tystnadskulturen.

Lyssna på avsnitt 2 här:

”Jag trodde inte att det var våldtäkt”: Avsnitt 1

I det första avsnittet, ”Jag trodde inte att det var våldtäkt”, gästas vi av Shaun Walls och Maria Niemi.

Shaun Walls är konstnär och skribent. Han skriver bland annat krönikor i Fagersta-Posten under signaturen Bruksbögen.

Maria Niemi är författare och redaktör. Hon har bland annat varit redaktör för RFSL:s antologi ”Vi Också” som handlar om sexuella övergrepp inom hbtqi-communityt.

I ett öppet och intimt samtal delar Shaun och Maria med sig av sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp. De reflekterar över vikten av att bekämpa tystnadskulturer och farliga normer som bidrar till att hbtqi-personer har en ökad utsatthet för sexualiserat våld.

Genom att lyfta fram dessa berättelser och reflektioner hoppas vi kunna öka medvetenheten, skapa en större förståelse och främja en gemensam kamp mot de strukturer som bidrar till att vi som hbtqi-personer statistiskt sett är mer utsatta än andra för sexualiserat våld.

Lyssna på det första avsnittet av ”Prata om Det-podden” och reflektera kring hur vi tillsammans kan skapa ett tryggare och friare samtyckesklimat!

Lyssna på avsnitt 1 här: