Den 29 juli tågar Dyke March Stockholm återigen genom huvudstaden. Det är femte året i rad – och precis som alltid handlar det om synlighet och gemenskap. Vi har träffat två av arrangörerna, Joe Thomas och Sofia, för ett samtal om engagemang, kampglädje att vara en del av den förändring de själva vill se. 

Foto: Sofia

Det är en måndagsmorgon när vi slår oss ner med Joe och Sofia, två av eldsjälarna bakom Dyke March Stockholm. De berättar att de bara för några dagar sedan haft sitt första uppstartsmöte inför årets marsch, som för många blivit ett viktigt, politiskt och gemenskapsskapande sammanhang. 

– Det började 2021, berättar Joe. Det var ett litet gäng, bland andra aktivisterna Sigge Martin-Glynn och Virginia Arenius, som ville skapa något som gav mer synlighet för dykes. En egen plats att vara högljudda, ta plats och få existera – både politiskt och inom hbtqi-rörelsen. 

Joe fortsätter: – De ville ha ett sammanhang där man känner: “Vi finns. Du får vara med.” För många av oss har det saknats. Det här är en målgrupp som ofta osynliggörs inom hbtqi-communityt. Även under Pride, där mycket riktar sig till en cis, ofta vit bögkultur. Det finns en mansnorm även här. Dyke March var en vilja att skapa ett utrymme för oss, där vi får ta den plats vi ofta saknar.

Be the change you wanna see. Det finns saker som vi saknar inom hbtqi-rörelsen och här har vi möjligheten att skapa det.”

– Dyke March Stockholm har genom åren fått mycket stöd av Lesbisk Makt, så det känns viktigt att ge dem oerhört mycket kredd också! Dyke March Stockholm skulle inte finnas utan Lesbisk Makt, tillägger hon.

Lesbisk Makt är en förening vars syfte är att bredda förståelsen och innebörden av begreppet ”lesbisk” samt skapa, sprida och bevara lesbisk kultur och historia i hela landet. 

Ett ord med kraft

Att använda ordet “dyke” har varit ett medvetet val – och ett politiskt sådant. Det engelska ordet har historiskt använts som ett skällsord, men har i queera sammanhang omtolkats och återtagits. Att ordet är på engelska, ger utrymme att fylla det med en egen mening.

– För oss är “dyke” ett begrepp i den bredaste bemärkelsen, säger Joe. Det handlar mer om de gemensamma erfarenheterna som förenar oss, inte specifika identiteter. Det kan vara lesbiska dykes, bi-dykes, trans-dykes, osäkra dykes, tysta dykes, dykes som bara vill skrika det från hustaken. Alla som känner sig hemma i vår kamp är välkomna.

Att inkludera transpersoner är en självklarhet, och det märks i varje del av deras arbete. Joe är tydlig: – Det finns falanger i communityt som exkluderar transpersoner. Vi vill vara tydliga med att vi inte tycker det är okej.

– Transpersoner blir ofta utsatta för förtryck, även inom communityt, fortsätter Sofia. Därför är det viktigt för oss att markera att inget sorts förtryck är okej i våra sammanhang. Det är något som hela hbtqi-rörelsen behöver bli bättre på. 

Utmaningar och möjligheter

Att arrangera Dyke March är både lustfyllt och utmanande. Båda beskriver hur mycket tid och energi som krävs – och hur få de ofta är i planeringsgruppen. 

– Det krävdes mycket insats av alla. Det var jättekul, men i år kommer vi att vara fler och det känns jätteskönt, berättar Sofia.

Joe fortsätter: – Det finns alltid utmaningar i att vara en grupp människor som kommer och gör det här på sin fritid. I just i att hålla engagemanget uppe – att liksom omvandla intresset till aktion. När vi är fler kan vi också dela på ansvaret och behålla kampglädjen.

– Ja, alla måste ju kunna delta på det sätt som de vill och kan, säger Sofia. Men vi vill gärna ha fler folk som vill vara med och engagera sig.

Men det finns också andra utmaningar. En av dem handlar om mångfald  – något de båda återkommer till flera gånger under samtalet.

– Vi har samarbetat med BIPOC Queers, en mötesplats inom Lesbisk Makt, och det har varit jättepositivt, berättar Joe. Men vi vet också att vi har mer att lära. Vi är ganska homogena på vissa sätt. Särskilt när det gäller etnicitet behöver vi bli bättre på att inkludera fler röster. Men vi vill inte bara se det som en utmaning, utan det är en möjlighet för oss. Något vi har en möjlighet att bli bättre på.

Demonstration, inte bara fest

För arrangörerna är det viktigt att påminna om att Dyke March är en demonstration – inte bara en festlig parad. Dyke March är en plats där det politiska får ta plats – inte bara i det stora, utan i det vardagliga. Att finnas, synas och ta plats tillsammans – det är i sig politiskt.

Sofia minns ett särskilt ögonblick från förra årets marsch: – Det var väldigt fint förra året att vi kunde lyfta lesbiska perspektiv. Då fick Davita Nassuna, som riskerade utvisning till Uganda där hon som lesbisk riskerade fängelse eller dödstraff, möjlighet att prata inför marschen. Det blev en känslosam stund och Davita hann knappt börja prata innan hon brast ut i tårar – Transaktivisten Purity Paige Tumukwasibwe stöttade upp och de berättade tillsammans om Davitas situation. Det känns jättefint att vi kan skapa ett utrymme för berättelser och perspektiv som annars inte får höras.

I höstas meddelade Davita och hennes fru Ebba på sociala medier att Davita fått uppehållstillstånd i Sverige. – Med det politiska klimatet överlag, både i Sverige och globalt, går det inte att ta några rättigheter för givet, fortsätter Sofia. 

–  Asylsökande personers situation i Sverige har ju bara blivit värre, tyvärr. Just asylsökande hbtqi-personer är en grupp som lever i extrem utsatthet och inte alltid får plats i communityt, men de är också en del av den här kampen och vi har med Dyke March möjligheten att lyfta de här frågorna, berättar Joe

–  Det är så lätt att mycket under Prideveckan handlar om glädje och fest, och det är jättefint men det måste finnas utrymme för det politiska perspektiv och demonstrationer också, fortsätter Sofia. 

Att hitta hem

Samtalet blir mer personligt när vi frågar vad det betyder för dem själva att vara en del av rörelsen.

– Det betyder supermycket, säger Sofia. Jag har levt ett liv som queer, men det tog tid för mig att förstå att jag är dyke, eller lesbisk. Jag växte upp på en plats där det inte fanns så mycket representation. Nu får jag vara med och skapa ett sammanhang där unga queers, dykes eller personer som inte vet att de är queer än kan kan känna och se att bara på den här marschen, finns det liksom 300 dykes. Vi finns och det finns ett alternativ.

–  Och att få möjligheten att lyfta det man brinner för lite extra, fortsätter hon. Jag har en hjärtefråga som är autistiska dykes, för där finns det mycket saker som behöver lyftas och det är något som det ofta inte pratas om. Det är fint att kunna lyfta det lite extra i marschen.

Joe nickar och ler: – Jag minns min första demonstration. Det regnade. Jag och en kompis hade gjort en banderoll, Beatrice Eli spelades, vi gick längs Ringvägen och jag hade sån glädje i mig. Det är så många som sagt att de saknat just den känslan – gemenskap, kraft, en plats där man får vara hela sig.

För Joe är det också ett sätt att orka i ett hårdnande politiskt klimat: – Allt känns så tungt ibland. Det är mycket sorg, oro, smärta. Men att få skapa ögonblick av hopp – det är guld värt. Det är därför jag fortsätter.

–  Förra året gjorde vi också en Speed-friending, berättar Sofia. Och det var jättestort intresse. Vi hade dubbelt så många på väntelistan som vi hade platser och när vi körde, så var det ändå kö ut genom dörren. Så det finns en vilja i Stockholm att hitta sitt dyke-community. 

Vill du vara med?

Inför årets Dyke March är planeringen i full gång, men gruppen söker alltid fler eldsjälar!

– Följ oss på Instagram, säger Sofia. Vill du vara med och arrangera – hör av dig via DM eller mail. Det finns också alltid behov av volontärer under dagen, om du inte hinner engagera dig innan.

Att vara volontär innebär allt från att bära banderoller till att hålla koll på tryggheten under tåget, fixa vatten och se till att alla mår bra.

– Och så ska man vara redo att gå hela marschen, säger Joe och skrattar.

Innan vi skiljs åt vill de skicka en sista hälsning.

– En liten shoutout till våra äldre dykes! Vi är väldigt unga och vill gärna ha fler äldre dykes som både är med och engagerar sig och går på demonstrationen såklart! Men vi vill också höra erfarenheter från er som varit med och gjort Dyke March eller liknande demonstrationer förr. Vi vill växa och nå ut till fler!

Och om du sitter hemma och undrar om Dyke March är något för dig? Då är det säkert det.

För mer information om årets Dyke March, följ @dykemarchstockholm på Instagram.
Eller mejla till dykemarchstockholm@gmail.com