Årets mottagare av Regnbågspriset, Gamla hjältars pris och Rosa tisteln!
RFSL Stockholm tillkännager idag mottagarna av våra utmärkelser till personer, initiativ och aktörer som på olika sätt påverkat hbtqi-personers liv och rättigheter under det gångna året.
Regnbågspriset tilldelas Dyke March Stockholm för deras arbete med att skapa en inkluderande och synlig plattform för lesbiska, flator, dykes, transpersoner och queera.
Gamla hjältars pris går till Jon Voss, för hans livslånga insats som aktivist, redaktör och dokumentatör av hbtqi-communityts historia, särskilt under hivkrisens mest sårbara år.
Rosa tisteln tilldelas i år Swedish Match, Ericsson och Spotify, med anledning av deras ekonomiska stöd till Donald Trumps installation.
– Med dessa priser vill vi både hylla dem som bygger upp vårt community och rikta ljuset mot ageranden som riskerar att underminera vårt arbete för rättigheter och inkludering, säger Lovise Brade, ordförande för RFSL Stockholm. Dyke March Stockholm och Jon Voss visar att förändring kräver både mod och kontinuitet.
Priserna kommer att delas ut under invigningen av Stockholm Pride.
Utmärkelser med motiveringar
Regnbågspriset
Mottagare: Dyke March Stockholm
Motivering: Dyke March Stockholm tilldelas Regnbågspriset för sitt arbete med att skapa plats för alla som identifierar sig som lesbiska, flator, dykes, transpersoner och queera.
Genom en inkluderande och stärkande plattform synliggörs viktiga delar av communityt som ofta förbises. Marschen är en politisk handling, en fristad och en fest där aktivism förenas med gemenskap, där vrede får samsas med hopp. En påminnelse om kampen och varför Pride finns till att börja med.
Här växer en levande rörelse fram, en som utmanar marginalisering, blottlägger maktstrukturer och bygger tillhörighet med solidaritet och syskonskap som grund.
Vi tilldelar Dyke March Stockholm Regnbågspriset för att de med kreativitet, mod och värme fortsätter att skapa synlighet och att marschera stolt för en framtid där alla dykes får ta plats.
Gamla hjältars pris
Mottagare: Jon Voss
Motivering: Jon Voss är en av den svenska hbtqi-rörelsens mest betydelsefulla röster. Som aktivist, redaktör och journalist har han i decennier dokumenterat vårt community, ofta i tider då det var obekvämt, kontroversiellt eller direkt farligt att göra det.
Han var med och byggde upp QX och har gjort ovärderliga insatser för att bevara vår historia och förstå våra livsvillkor, särskilt under hivkrisens mest sårbara år. Genom sitt arbete har han inte bara lyft andra, han har också byggt strukturer där våra erfarenheter tas på allvar och våra livsvillkor synliggörs.
Jon har varit en motkraft mot glömska och tystnad, och en outtröttlig röst för våra rättigheter. Hans gärning har gett både tröst och kampglöd åt generationer av hbtqi-personer.
Vi hedrar Jon Voss med utmärkelsen Gamla hjältar för hans livslånga arbete för synlighet, sammanhang och värdighet.
Rosa tisteln
Mottagare: Swedish Match, Ericsson och Spotify.
Motivering: RFSL Stockholm tilldelar 2025 års Rosa tistel till Swedish Match, Ericsson och Spotify, för deras val att donera miljonbelopp till Donald Trumps installation.
Swedish Match, Ericsson och Spotify är företag som har profilerat sig i hbtqi-frågor, bland annat genom kampanjer och sponsorskap i samband med prideevenemang. Swedish Match, Ericsson och Spotify har också engagerat sig som sponsorer för Stockholm Pride och drivit tillhörande kampanjer. Med det engagemanget anser vi det självklart att företagen ska stå upp för hbtqi-personers rättigheter även när motståndet mot oss växer. Mot denna bakgrund är årets utmärkelse särskilt smärtsam, men också särskilt nödvändig.
Vi vill inte att vår kamp och vår fest ska ge goodwill och legitimitet till aktörer som kan anses vända kappan efter vinden. RFSL Stockholm ser Swedish Matchs, Ericssons och Spotifys dubbeltydiga agerande som en del av en oroväckande trend inom näringslivet. Det är exempel på pinkwashing, då företag profilerar sig som allierade men samtidigt finansierar krafter som aktivt driver en politik som har en starkt negativ inverkan på hbtqi-personers liv och rättigheter. Det står i kontrast till det värderingsstyrda arbete som företagen visar upp och visar att de istället tar steg bort från att värna om hbtqi-rättigheter.
I en tid när hbtqi-personers och andra minoriteters rättigheter begränsas på många håll i världen är det viktigare än någonsin att inflytelserika företag håller fast vid sina principer, även när det politiska klimatet förändras.
Med årets Rosa tistel vill RFSL Stockholm lyfta en princip som inte kan kompromissas bort: Att stå upp för mänskliga rättigheter är inte en trend. Det är ett löfte, som också måste gälla när det kostar. Vi hoppas att årets utmärkelse blir ett steg mot förnyat ansvarstagande.