Vilka är vi?

RFSL Stockholm tillhör Riksförbundet för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queeras rättigheter (RFSL) och är förbundets största avdelning. Vi finns på Sveavägen 59. Mer information om vår verksamhet hittar du på www.mdev.rfslstockholm.se.

EGALIA är en fritidsverksamhet som drivs av RFSL Stockholm, med stöd av Stockholms Stad. Den riktar sig till unga hbtq-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera) i åldrarna 13-19 år. Syftet med Egalia är att erbjuda dess besökare en trygg, ledarledd mötesplats där de får träffa andra i liknande situation och där de blir sedda och stärkta i sina identiteter. Verksamheten samordnas av en anställd projektledare. Fyra volontära ledare följer ett roterande schema där tre av dem är på plats vid varje öppettillfälle. Egalia är ett fritidshäng som har funnits i snart 10 år och har öppet måndagar och torsdagar mellan kl.17-20. I snitt besöker 35 ungdomar verksamheten varje öppetkväll.

Egalias metoder bygger på: trygghet, representation och kontinuitet. Trygghet på Egalia innebär en trygg plats som är fri från hatbrott, trakasserier och från rädslan för dem. Egalia erbjuder ett tryggt möte med hbtq-världen. Representation handlar om att ge hbtq-ungdomar möjlighet till positiva hbtq-förebilder. Ungdomarna ska kunna spegla sig mot och identifiera sig med ledarna. Kontinuitet handlar om att ungdomarna ska kunna komma till en trygg plats varje vecka och på så sätt känna att det finns något stabilt i livet. Som volontär Egalialedare är din huvudsakliga uppgift att vara en trygg och vuxen förebild, mentor och stödperson åt Egalias besökare.

 

Om tjänsten

Projektledaren har huvudansvar för Egalia. Det är projektledarens uppgift att se till att verksamhetsplanen följs, att budgeten hålls och att redovisa och ansöka om kommande verksamhetsår.

En ytterst viktig del av rollen som projektledare på Egalia är att samordna volontärsgruppen som arbetar med ungdomarna. Utöver det praktiska såsom rekrytering av volontärer och schemaläggning så handlar det framförallt om att arbeta med medvetna strategier kring processledning som skapar trygga ramar för de som deltar i verksamheten och som fångar upp och tar vara på allas engagemang. Projektledaren är trygg i situationer av kris och kan hantera akuta situationer på såväl individ som gruppnivå.

Projektledaren arbetar även som fritidsledare under vissa av fritidshängets öppetkvällar. Som ledare handlar det dels om att vara en trygg och vuxen förebild, mentor och stödperson åt Egalias besökare men också att stötta volontärerna och vara en resursperson.

En annan viktig del i arbetet på Egalia är att jobba med frågor som rör antirasism, klass och funktionalitet. Inte enbart med former för att nå ut, utan också för att öka inkludering på själva platsen och att aktivt arbeta med dessa frågor i det löpande arbetet.

Att marknadsföra och sprida projektet utåt ingår i projektledarens arbetsuppgifter. På förfrågan håller projektledaren föreläsningar om verksamheten och tar emot studiebesök.

Då verksamheten bygger på många olika slags arbetsuppgifter är det nödvändigt att projektledaren organiserar upp sitt arbete. Här handlar det om att med ett helhetstänk hantera olika och varierande arbetsuppgifter som ska utföras parallellt.

Allt arbete inom tjänsten sker i linje med RFSL Stockholms stadgar och RFSLs principprogram .

 

För att kunna söka tjänsten skall du:

  • Ha erfarenheter av att vara hbtq och vara maktmedveten. Det är viktigt för Egalias ungdomar att kunna spegla sig i vuxna hbtq-personer och därför är alla Egalialedare hbtq, likaså projektledaren. På Egalia arbetar du aktivt med att utveckla verksamheten utifrån frågor om kön, sexualitet och könsidentitet och måste förstå hur maktprocesser fungerar. Hur hbtq-frågor hänger ihop med andra strukturer, såsom rasism, och kunna hantera hur det påverkar individers och gruppers agerande och mående.
  • Ha god ledarskapsförmåga. För att uppnå verksamhetens mål så leder, organiserar, motiverar och förser du andra med de befogenheter som krävs. Du samordnar och handleder volontärgruppen, följer upp aktiviteter, hanterar kriser och har fokus på att hitta lösningar. Här handlar det om att förhålla sig konstruktiv till motgångar samt tänka nytt och bortom fasta ramar om det krävs. Projektledaren är tydlig med gränser och samtidigt lyhörd för situationers komplexitet. Med verksamhetens syfte i fokus vägleder du volontärs- och ungdomsgruppen genom dynamiska processer.
  • Vara ansvarstagande, då det är en viktig egenskap för att kunna ge stöd och skapa goda relationer. Genom att vara ansvarsfull har du förmågan att inge förtroende och skapa trygghet och kan etablera en ärlig och tillitsfull kontakt med volontärgruppen.
  • Vara prestigelös. Det är viktigt att kunna låta andra ta cred. Som projektledare har du inte ditt personliga namn på allt som görs och du åsidosätter eventuell egen agenda när så krävs. Du lyfter fram organisationen som helhet och backar inte för mindre prestigefyllda arbetsuppgifter.

Det är meriterande om du:

  • Har erfarenhet av att bli/riskerar att bli utsatt för rasism. Du har t ex blivit utsatt för diskriminering och rasism på grund av din hudfärg, hårfärg, födelseland, namn, språk, religion och/eller etnicitet. Med dessa erfarenheter kan du fungera som en god förebild och skapa möjlighet till identifikation för de av Egalias besökare som är i minoritet i gruppen.
  • Har erfarenheter av att leva som transperson. Du ska kunna agera förebild och skapa förtroende bland Egalias besökare när det gäller transfrågor. Att spegla sig i någon och att känna tillit är betydelsefullt för Egalias transidentifierade ungdomar. Du ska kunna använda dina erfarenheter till att vägleda och stötta ungdomarna när det kommer till transrelaterade frågor.
  • Har erfarenhet av att växa upp eller bo i ett socioekonomiskt resurssvagt område. Egalia arbetar bland annat med att rikta verksamheten mot, fånga upp och skapa förtroende för Egalia bland hbtq-ungdomar i socioekonomiskt resurssvaga områden, vilket är ett arbete som vi vill förstärka och utveckla. Projektledaren arbetar med nätverk och med att engagera relevanta aktörer. I spridning och marknadsföring arbetar du strategiskt med sociala medier men använder dig också av egna nätverk och söker nya, för att göra Egalia tillgängligt för fler ungdomar i socioekonomiskt resurssvaga områden.
  • Har god förmåga och är bekväm med att prata inför grupp. Detta gäller exempelvis att prata inför ungdomsgruppen. Det handlar också om att presentera och föreläsa om verksamheten för allmänheten i diverse forum, till exempel sitta med i panelsamtal och ta emot studiebesök.

 

Uppdragets omfattning

Omfattning: Vikariat 100 % till 31 december 2017

Tillträde: 13 mars 2017

Arbetsvillkor: På RFSL Stockholm har vi kollektivavtal, 37,5 timmar arbetsvecka, 30 dagars semester, friskvårdstimme och friskvårdsbidrag.

Arbetsplats: RFSL Stockholm, Sveavägen 59, 1 tr, Rådmansgatan tunnelbana.

Sista ansökningsdag: 22 februari 2017

Kontaktperson: Jenny Eiseb Söderstrand – jenny.soderstrand@stockholm.rfsl.se

Fackliga frågor: Lisa Ericson – lisa.ericson@stockholm.rfsl.se

 

Information om rekryteringsprocessen

Ansök senast 22 februari 2017 genom ett formulär på följande länk:

https://www.webropolsurveys.com/S/677EF7CBC3A5437B.par

Du som uppfyller bedömningskriterierna för tjänsten kommer att gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. Detta omfattar en intervju under v 9. Utifrån bedömningen av formulärets kvalité samt intervjun kommer vi sedan att välja ut den sökande som bäst uppfyller de kompetenser som efterfrågas.

Vi tar INTE emot ansökningar per e-post och kommer inte att läsa CV eller personligt brev.

Läs gärna mer om Egalia på www.egaliaung.se