Kerstin Burman tar emot Regnbågspriset av RFSL Stockholms ordförande Kristin Arthur och vice ordförande Julle Bergenholtz.
Kerstin Burman tar emot Regnbågspriset av RFSL Stockholms ordförande Kristin Arthur och vice ordförande Julle Bergenholtz.

Årets Regnbågspris, som traditionsenligt delas ut i Pride Park efter paraden, går till juristerna Linda Almqvist och Kerstin Burman för sitt arbete med RFSL i kampen mot tvångsteriliseringar av transpersoner. Rosa Tisteln går till de kristdemokratiska riksdagsledamöterna Tuve Skånberg och Annelie Enochson för sitt aktiva motarbetande av den nya lag som förbättrat situationen för transpersoner och där kravet på tvångssterilisering slopats.

— Transpersoner saknar fortfarande många självklara rättigheter och kampen för lika rättigheter åt alla fortsätter. 2012 låg stort fokus på att avskaffa kravet på tvångssteriliseringar av transpersoner och både Regnbågspriset och Rosa Tisteln går därför till personer som på var sin sida varit aktiva i det arbetet, säger Kristin Arthur, ordförande RFSL Stockholm.

Maj-Briht Bergström Walan i sitt fantastiska tacktal från Prides scen.
Maj-Briht Bergström Walan i sitt fantastiska tacktal från Prides scen, tillsammans med RFSL Stockholms styrelseledamot Sooz Romero.

Regnbågspriset och Rosa Tisteln har delats ut under många år men i år får de sällskap av ett nyinstiftat pris, Gamla Hjältars Pris. Det tilldelas en person som aktivt jobbat för hbtq-rättigheter, även när de rättigheterna var långt ifrån självklara, och som varit med och skapat den förändring som lett till dagens mer öppna och jämlika Sverige. Den första pristagaren av Gamla Hjältars Pris är Maj-Briht Bergström-Walan, som bland annat genom sitt arbete för sexualundervisningen i skolan samt sitt engagemang och sin forskning för att minska stigman kring transpersoner på ett träffsäkert sätt uppfyller kriterierna för priset.

— Jag är givetvis glad och hedrad över denna utmärkelse. Mänskliga rättigheter omfattar ALLA, de är universella och icke-diskriminerande. Därför var det så viktigt att arbeta för att kravet på sterilisering självklart skulle lyftas bort ifrån en redan då föråldrad lagstiftning. Socialstyrelsen fortsätter nu arbete genom att utveckla ett informationsmaterial till perosner som söker vård kring könsidentitetsfrågor och ett kunskapsstöd till hälso- och sjukvården, säger regnbågspristagaren Linda Almqvist.

Kontakt
Kristin Arthur, ordförande RFSL Stockholm
Tel: 076-78 76 551
Julle Bergenholtz, vice ordförande RFSL Stockholm
Tel: 076-78 76 552