Vilka är vi?

EGALIA är en fritidsverksamhet som drivs av RFSL Stockholm, med stöd av Stockholms Stad. Den riktar sig till unga hbtq-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera) i åldrarna 13-19 år. Syftet med Egalia är att erbjuda dess besökare en trygg, ledarledd mötesplats där de får träffa andra i liknande situation och där de blir sedda och stärkta i sina identiteter. Verksamheten samordnas av en anställd projektledare. Fyra volontära ledare följer ett roterande schema där tre av dem är på plats vid varje öppettillfälle. Egalia är ett fritidshäng som har funnits i snart 10 år och har öppet måndagar och torsdagar mellan kl.17-20. I snitt besöker 35 ungdomar verksamheten varje öppetkväll.

Egalias metoder bygger på: trygghet, representation och kontinuitet. Trygghet på Egalia innebär en trygg plats som är fri från hatbrott, trakasserier och från rädslan för dem. Egalia erbjuder ett tryggt möte med hbtq-världen. Representation handlar om att ge hbtq-ungdomar möjlighet till positiva hbtq-förebilder. Ungdomarna ska kunna spegla sig mot och identifiera sig med ledarna. Kontinuitet handlar om att ungdomarna ska kunna komma till en trygg plats varje vecka och på så sätt känna att det finns något stabilt i livet. Som volontär Egalialedare är din huvudsakliga uppgift att vara en trygg och vuxen förebild, mentor och stödperson åt Egalias besökare.

 

Om uppdraget

Ge stöd till och skapa relationer med Egalias besökare. Det är viktigt att som vuxen hbtq-person kunna visa empati med ungdomarna och kunna inge en känsla av trygghet och stabilitet. Ledaren jobbar för att skapa förtroende hos besökarna så att alla vill hjälpas åt att ta hand om varandra och platsen. Som ledare behöver man ofta inspirera ungdomarna till att möjliggöra kreativitet. T ex används pyssel, olika aktiviteter och utflykter för att stärka besökarna som individer och som grupp.

Göra tydliga gränsdragningar. Ledaren är tydlig med vad den kan och inte kan göra. Som vuxen tar du ett personligt ansvar genom att själv vara medveten om och kunna förmedla dina begränsningar. Du är öppen med att ditt uppdrag är begränsat och att du kan lotsa ungdomarna vidare när så behövs.

Planera och utforma verksamheten tillsammans med projektledaren. Egalialedarna är uppmärksamma på varandra inom arbetsteamet och känner av så att ungdomsgruppen fungerar bra och hittar gemensamma lösningar på problem.

Ta itu med praktiska göromål. Under Egalias korta öppettider är det många moment som ska hinnas med och tillsammans ser ledarna till att fördela uppgifterna sinsemellan. I stora drag handlar det om att ha förberedande och avslutande möten ledarna emellan, förbereda Egalia-rummet, hitta på och utveckla aktiviteter för och med ungdomarna under kvällen och plocka iordning vid stängningsdags.

Kommunicera med hbtq-ungdomar som har olika bakgrund och erfarenheter. Som ledare anpassar du ditt språk efter situationen och förenklar i möjligaste mån när du pratar till hela ungdomsgruppen. På ett lättförståeligt sätt lyfts hbtq-frågor och samtal om rasism och andra viktiga ämnen bland ungdomarna.

 

För att volontärarbeta som Egalialedare ska du:

Ha erfarenheter av att vara hbtq och vara maktmedveten. Det är viktigt för Egalias ungdomar att kunna spegla sig i vuxna hbtq-personer och därför är alla Egalialedare hbtq. På Egalia pratar du med ungdomarna om kön, sexualitet och könsidentitet och måste förstå hur maktprocesser fungerar. Du kommer att föra samtal om hur hbtq-frågor hänger ihop med andra strukturer, såsom rasism, och kunna hantera hur det påverkar individers och gruppers agerande och mående.

Vara ansvarstagande, då det är en viktig egenskap för att kunna ge stöd och skapa goda relationer. Genom att vara ansvarsfull har du förmågan att inge förtroende och skapa trygga relationer. Det handlar också om att ta ansvar för ditt volontära uppdrag genom att anmäla frånvaro i tid och visa vilja att tillmötesgå arbetsteamet.

Ha ett stort engagemang och förmåga att ta egna initiativ. För att få bra kontakt med ungdomarna och vara medskapare till en bra atmosfär så behöver du vara intresserad av att lära känna dem och visa engagemang för Egalia. Du måste kunna initiera lekfulla och kreativa aktiviteter som kan stärka ungdomarna både som individer och som grupp.

Ha god samarbetsförmåga eftersom du som ledare jobbar i ett team med andra ledare och projektledaren för Egalia. Detta avser både när ledarteamet planerar och utvecklar verksamheten och när det kommer till grupprocessen inom såväl ledargruppen som ungdomsgruppen.

Vara prestigelös. Det är viktigt att kunna låta andra ta cred. Som Egalialedare har du inte ditt personliga namn på allt som görs och du åsidosätter eventuell egen agenda när så krävs. Du lyfter fram verksamheten som helhet och backar inte för mindre prestigefyllda arbetsuppgifter.

 

Det är en merit om du:

Har erfarenhet av att bli/riskerar att bli utsatt för rasism. Du har t ex blivit utsatt för diskriminering och rasism på grund av din hudfärg, hårfärg, födelseland, namn, språk, religion och/eller etnicitet. Med dessa erfarenheter kan du fungera som en god förebild och skapa möjlighet till identifikation för de av Egalias besökare som är i minoritet i gruppen. Det ökar även möjligheterna för ungdomarna att känna sig trygga att dela med sig av liknande erfarenheter och funderingar.

Har erfarenheter av att leva som transperson. Du ska kunna agera förebild och skapa förtroende bland Egalias besökare när det gäller transfrågor. Att spegla sig i någon och att känna tillit är betydelsefullt för Egalias transidentifierade ungdomar. Du ska kunna använda dina erfarenheter till att vägleda och stötta ungdomarna så att de känner sig trygga att dela med sig av sina egna erfarenheter och funderingar.

Har kunskap och erfarenhet av funkisfrågor. Verksamheten behöver ytterligare kompetens i frågor om tillgänglighet och vad det kan innebära att leva med normbrytande funktionalitet, både när det kommer till fysiska och psykiska aspekter av funktionalitet.

Kan förstå och prata dari eller persiska då det skapar goda förutsättningar för att fördjupa kontakten med de Egalia-ungdomar som är nyanlända och som gärna kommunicerar med hjälp av något av dessa språk.

 

Uppdragets omfattning

Trots att uppdraget är ideellt så är det ett stort ansvarstagande som kräver engagemang, då du förväntas kunna vara på Egalia varje måndag och torsdag mellan kl.16-20.30. Därtill tillkommer tid för handledning några gånger varje termin och eventuell fortbildning och metodutveckling vid behov. Du förutsätts även ha möjlighet till mailväxling och andra mindre uppgifter på din fritid.

Uppdragets karaktär: Arvoderat volontäruppdrag

Omfattning: ca 25 timmar/månad schemalagd tid i verksamheten.

Ekonomisk ersättning: Ingen lön utgår men en ekonomisk ersättning på 150 kr/timmen för Egalia-passen.

Tillträde: 13 februari 2017

Arbetsplats: RFSL Stockholm, Sveavägen 59, 1 tr, Rådmansgatan tunnelbana.

Kontaktperson:

Jenny Eiseb Söderstrand, projektledare

jenny.soderstrand@stockholm.rfsl.se

 

Information om rekryteringsprocessen

Ansök senast 3 februari 2017 genom ett frågeformulär på följande länk:

https://www.webropolsurveys.com/S/9172CC42FC09A217.par

Du som uppfyller bedömningskriterierna för volontäruppdraget kommer att gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. Detta omfattar en intervju under v 6. Utifrån bedömningen av frågeformulärets kvalité samt intervjun kommer vi sedan att välja ut den sökande som bäst uppfyller de kompetenser som Egalia söker.

Vi tar INTE emot ansökningar per e-post och kommer inte att läsa CV eller personligt brev.

Läs gärna mer om Egalia på www.egaliaung.se