Cellprovtagning

Cellprov är att ta ett prov från livmodertappen. Det gör man för att i god tid upptäcka cellförändringar. De flesta cellförändringar som upptäcks läker av sig själva. Men en del cellförändringar behöver tas bort för att inte utvecklas till livmoderhalscancer. 

Oftast beror cellförändringarna på en infektion med viruset HPV, humant papillomvirus. HPV finns i många olika varianter, och bara några få av dem kan leda till cancer. Andra varianter av viruset kan ge vårtor. Det är HPV-vårtor i underlivet som kallas kondylom. HPV kan överföras genom allt slags sex där slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel om man gnider fittor mot varandra, men även hud mot hud vid till exempel smeksex. Vårtorna försvinner oftast utan behandling, men om de till exempel kliar, skaver eller svider så kan man få medicin utskriven. Det finns även vaccin man kan ta för att skydda sig mot HPV. Beroende på när du är född kan du ha fått det i skolan, annars är det flera regioner runt om i landet som erbjuder gratis vaccin till vissa åldersgrupper. Kolla gärna upp vad som gäller för dig! 

Det är viktigt att lämna cellprov för att kunna behandla HPV och/eller cellförändringar, som ett led i att förebygga till exempel livmoderhalscancer. Alla med ett kvinnligt personnummer blir automatiskt och regelbundet kallade till cellprovtagning från att man fyllt 23 år. Om du har bytt juridiskt kön och har livmoderhals behöver du själv hålla koll så att du testar dig regelbundet. Din klinik som utreder könsdysforin bör ge dig information om cellprovtagning och även remiss till gynmottagning.

Cellprovet tas i gynstol, ofta med en spatel och en liten mjuk borste. Det gör inte ont, men kan kännas lite obehagligt – men det går snabbt över! Beroende på var i landet du bor så kan du som alternativ få hem ett kit med provtagningsgrejer och instruktioner för att testa dig själv. Då tar du själv provet i slidan, men inte på livmodertappen som en barnmorska gör. Resultatet blir ändå lika säkert. Du bara tar provet enligt instruktionerna i kitet, och postar det, så slipper du gynstolen.

Här kan du söka efter din närmaste mottagning i Stockholm där du kan lämna ett cellprov.