Hiv, hepatiter, och syfilis

Det är inte särskilt vanligt att hiv, hepatiter och syfilis finns bland fittbärare som har sex med andra fittbärare. Men det finns också personer som har fitta och ligger med andra personer med fitta som också ligger med personer med kuk, vilket kan ge en lite högre överföringsrisk. Så oavsett med vem, vilka eller hur du har sex så kan det vara bra att ha lite koll på dessa könssjukdomar!

Om du vill testa dig för hiv, syfilis och hepatit B och C behöver du lämna ett blodprov som man tar i armvecket, och hepatit A diagnostiseras utifrån symptom. Det finns även test med snabbsvar för hiv och syfilis som man tar med ett stick i fingret. Eftersom hiv, syfilis och hepatiter ingår i smittskyddslagen så är det gratis att testa sig. Du har alltid rätt att testa dig om du varit med om en överföringsrisk, men även om du bara helt enkelt känner för att testa dig oavsett överföringsrisk. Det är viktigt att du ska känna dig trygg på mottagningen du går till för att testa dig – Här finns en lista på några av de mottagningar i Stockholm som finns för att hjälpa dig!

Hiv

Det finns många förutfattade meningar och fördomar om hiv, hur det överförs och hur man kan skydda sig. Idag finns det medicin och vi vet att en person som lever med hiv och som regelbundet tar sin medicin uppnår efter ett tag något som kallas för omätbara virusnivåer eller smittfri hiv. Vilket är precis som det låter, hiv som är behandlad överförs inte. Detta betyder också att ciskvinnor med smittfri hiv kan bli gravida genom samlag utan att penisbäraren eller barnet får hiv, och att gravida personer med hiv kan föda genom vaginal förlossning, utan risk för att barnet får hiv. Men tyvärr så får inte den som lever med hiv och står under behandling hjälp med assisterad befruktning i alla landsting, trots att hiv under sådana förutsättningar inte överförs till barnet under graviditeten.

Hiv är en könssjukdom som överförs under sex när en slemhinna kommer i kontakt med en annan slemhinna, när kroppsvätskor (blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk) kommer i kontakt med en slemhinna, vid oskyddat vaginalt och analt omslutande sex, och injektionsverktyg. Hiv kan också överföras från mor till barn vid förlossning och amning. Hiv överförs inte via kramar, pussar eller smekningar. Tårar, urin, avföring, kräkning eller snuva som inte är blodtillblandad överför inte heller hiv, och inte heller blod på oskadad hud. För personer med fitta som har sex med andra personer med fitta är det inte alls vanligt att hiv överförs, de få gånger det skett har antagligen blod eller mensblod varit inblandat, som kommit i kontakt med en slemhinna.

Syfilis

Syfilis är en infektion som orsakas av en bakterie vid namn Trepomena pallidum. Förr var infektionen en mycket vanligt sexuellt överförbar infektion, men under 1900-talet blev den allt mer sällsynt. Syfilis är en infektion som inte heller är särskilt vanligt bland fittbärare, men har man syfilis så överförs den väldigt lätt eftersom den kan överföras via hudkontakt. Syfilis överförs också genom allt slags sex, vaginalt, smeksex, oralsex och analsex. Infektionen kan även överföras från mor till foster under graviditet. Även blodsmitta kan förekomma.

Eftersom infektionen lätt överförs och att det kan vara svårt att veta om man har infektionen, är det viktigt att testa sig regelbundet om man tror att man vart utsatt för en överföringsrisk. Syfilis kan ge ett sår vid eller på de slemhinnor som varit involverade i sex, som sedan försvinner. Senare kan det komma symtom som utslag över delar eller hela kroppen. Tiden från det att man fått syfilis till det att infektionen syns i ett test är mellan tre veckor och tre månader. Ett syfilistest är ett blodprov och behandling sker med antibiotika. Infektionen läker ut om man följer behandling, och både testning och behandling är gratis eftersom infektionen ingår i smittskyddslagen.

Hepatiter

Hepatit är en inflammation i levern. Det finns flera olika hepatiter och de vanligaste är Hepatit A, B och C. Tidigare har hepatit kallats för gulsot eftersom vissa kan få en gulfärgad hud och ögonvitor. Idag finns det ett effektivt vaccin mot hepatit A och B. Men hepatiter är inte särskilt vanligt bland de personer med fitta som ligger med andra personer med fitta.

Hepatit A

Oftast får man Hepatit A genom mat eller vatten. Viruset kan även föras ut genom avföringen vilket betyder att det kan överföras om man inte tvättar händerna noga, eller vid rimming (rimming betyder att man slickar röv). Infektionen är ovanlig i Sverige, men förekommer desto mer i många länder som finns i Asien och Afrika. Ett bra sätt att undvika Hepatit A är att sköta sin personliga hygien och att tvätta händerna noga om man vistas i länder där hygienstandarden är låg. Viruset kan även överleva länge i till exempel musslor och ostron.

Viruset orsakar en inflammation i levern, som då inte kan bryta ned vissa ämnen. Man kan även bli känsligare för alkohol och vissa mediciner. Hepatit A kan inte behandlas, men infektionen läker dock oftast ut av sig själv. Endast i mycket sällsynta fall kan infektionen leda till att cellvävnad i levern dör (levernekros). Det finns effektivt vaccin som skyddar mot infektionen, fråga på din vårdcentral, vaccinationsmottagning eller där du brukar testa dig. Har man haft Hepatit A en gång blir man i regel immun för resten av livet och kan därmed inte få infektionen igen. 

Hepatit B

Hepatit B överförs via blod och kroppsvätskor. Viruset kan överföras genom sexuella kontakter via till exempel slemhinnor i fittan, halsen, röven och kuk. Blodtransfusioner och öppna sår är tänkbara överföringsvägar, men även att man delar sprutor och nålar. Du kan förebygga överföring av Hepatit B genom att undvika att dela nålar och sprutor med andra, samt att ha kondom vid olika former av sex, till exempel på en strap-on eller dildo som penetrerar flera.

Viruset orsakar en inflammation i levern, som då inte kan bryta ned vissa ämnen. Man kan även bli känsligare för alkohol och vissa mediciner. Infektionen kan även påverka kroppens hormoner och blodets förmåga att levra sig. Hepatit B kan inte behandlas utan läker oftast ut av sig själv. I undantagsfall blir infektionen kronisk. Har man haft Hepatit B en gång blir man oftast immun mot infektionen för resten av livet. Det finns ett effektivt vaccin som är gratis för män som har sex med män i Stockholm.

Hepatit C

Hepatit C överförs främst via blod. Den vanligaste sexuella överföringsvägen av Hepatit C är att man delar sexutrustning, som exempelvis dildos och strap-ons, eller att flera personer blir påsatta eller fistade av samma person utan att kondomen eller handskarna byts emellan. Eftersom viruset överlever lång tid utanför kroppen kan det även överföras då man delar exempelvis glidmedelsbehållare vid fisting.

Till skillnad från andra former av hepatit uppvisar Hepatit C sällan några symptom alls. Endast ett fåtal uppvisar symptom i form av gulaktig hud och ögonvitor, samt illamående och trötthet. Eftersom infektionen är så svår att upptäcka är det viktigt att man testar sig, framför allt om man misstänker att man kan ha fått könssjukdomen. Testar man sig minskar man risken för överföring till andra.

Hepatit C kan läka ut av sig själv, men om infektionen finns kvar i kroppen en längre tid riskerar den att övergå i en kronisk form av Hepatit C, som med tiden kan ge leverskador. Sedan 2015 finns det ett nytt läkemedel mot kronisk hepatit C som är mer effektivt och har färre biverkningar än tidigare.