Klamydia, gonorré, och mykoplasma

Klamydia, gonorré och mykoplasma är könssjukdomar som överförs via vaginalsex, analsex, och oralsex. Men de kan också överföras vid fisting eller smeksex om man inte tvättar händerna eller byter handskar mellan partners. Eller via sexleksaker om man inte tvättar leksakerna eller byter kondom mellan partners. Dessa infektioner är lokala, vilket innebär att sjukdomen kan sätta sig på den del av kroppen som du haft sex med: har du haft analsex kan sjukdomen sätta sig där, har du haft oralsex kan sjukdomen sätta sig i svalget, och har du haft sex med ditt kön så är det där sjukdomen sätter sig.

Trots att de här infektionerna alltså kan överföras på många sätt, får man sällan symtom. Om man får några symtom kan det till exempel svida när man kissar, man kan få blodblandade flytningar, ont i nedre delen av magen, mellanblödningar, eller smärta i underlivet. 

Enklaste sättet för att skydda dig mot klamydia, gonorré och mykoplasma är att använda kondom vid vaginalt och analt omslutande sex, att byta kondom på sexleksaker eller tvätta dem regelbundet om de ska användas på fler än en person eller i flera kroppsöppningar. Att byta handskar mellan partners vid fisting är också bra att tänka på. Det kan också vara bra att skippa sex om någon av er har svamp, bakteriell vaginos eller urinvägsinfektion, då dessa tre också kan överföras via olika former av sex.

Eftersom klamydia, gonorré och mykoplasma sällan ger symtom, är det bra att testa sig regelbundet om man har oskyddat sex. Det vanligaste är att man får lämna ett urinprov, men det kan vara otillräckligt beroende på vilken typ av sex man har. Eftersom infektionerna kan sätta sig på fler ställen i kroppen är det bra att uppge hur man haft sex för att testningen ska bli korrekt. 

Om det visar sig att man till exempel har klamydia så kommer man få antibiotika utskrivet och instruktioner om hur länge och när det ska tas. Att testa sig och få behandling vid positiva resultat är alltid gratis för sjukdomar som går under smittskyddslagen. Trots att mykoplasma på många sätt liknar klamydia och gonorré, så går den inte under smittskyddslagen. Det innebär att du måste betala både för att få testa dig och för eventuell behandling om du testar positivt, och det är inte alla kliniker som erbjuder den sortens testning. 

Det är viktigt att du ska känna dig trygg på mottagningen du går till för att testa dig – Här finns en lista på de mottagningar i Stockholm som finns för att hjälpa dig!