Den fjärde juni stod det klart att hbtq-äldreboendet Regnbågen fått till ett unikt avtal där de fått tillgång till tre våningsplan i fastigheten RIO på Gärdet i Stockholm. RFSL Stockholm har intervjuat Christer Fällman, ordförande för Regnbågen, som är mycket glad över att Regnbågen nu kan erbjuda fler platser till äldre hbtq-personer.

Grattis till det nya avtalet! Hur känns det?
Jag kan inte undgå att säga att det är en form av “arbetsseger” för oss som har arbetat helt ideellt med detta projekt och hela tiden haft siktet inställt på att värna målgruppens trygghet på ålderns höst. Det har varit några tuffa motgångar men nu känns det som att vi äntligen kommer att “ro båten i land” för målgruppens egen triumfbåge.

Vad kommer det här att betyda för er verksamhet?
Förhoppningsvis kan detta projekt skapa ringar på vattnet för att bygga “triumfbågar” på andra orter i Sverige, där det anses att det behövs ett boende för hbtq-personer. Denna verksamhet har en redan från början inbyggd dynamik där en självklar fortsättning är att räkna med. Som förgrundsland för Europas första seniorboende för målgruppen har vi fått en hel del erfarenheter som vi självklart vill och kan dela med oss, och det tror jag vi kan göra bättre ju större vi är.

Vad kommer det här att innebära för er målgrupp, äldre hbtq-personer?
För vår målgrupp kommer det att bidra till en social gemenskap av att flytta in med likasinnade. Det synliggör även denna målgrupp, där RFSL Stockholm självklart ingår, på ett fint sätt och framförallt de äldre som äntligen får lyftas fram. Så länge som det finns fördomar i vårt samhälle kommer det att finnas en önskan om att urskilja sig från den stora massan. Regnbågen är därför ett konkret sätt att visa på hbtq-personers och föreningarnas kamp om likaberättigande och acceptans.

Läs mer om äldreboendet Regnbågen på deras webbplats www.regnbagen.net.