Möt Lovise Brade, ny ordförande för RFSL Stockholm

Den 20 mars hade RFSL Stockholm årsmöte. I samband med det valdes Lovise Brade till ny ordförande för föreningen. Vem är då Lovise och vad vill hon särskilt ta sig an i sin roll som ordförande? 

Vem är du, kan du beskriva din bakgrund?

Jag är i grunden aktivist men har det stora privilegiet att även få jobba med de frågor jag brinner för i mitt arbete som lärare och forskare i genusvetenskap. Jag är förälder till två barn och kommer från Köpenhamn men har bott i Stockholm i 14 år. Jag har tidigare varit engagerad i Stockholm Prides styrelse och sitter även i förbundsstyrelsen för RFSL samt som ordförande för en badklubb vid Fredhäll. 

Varför ville du bli ordförande för RFSL Sthlm?

Jag tyckte att det var tydligt att föreningen behöver en omstart med ny energi och ledning. Som engagerad medlem ville jag vara med och ta ansvar för att föra föreningen framåt i en svår tid efter att en tidigare medarbetare står åtalad för allvarliga brott mot medlemmar och stödsökande. RFSL Stockholm är viktigt för så många hbtqi-personer, med våra unika mötesplatser och verksamheter. Jag tror att jag och den nya styrelsen kan stå för ett transparent och inkluderande ledarskap som är viktigt för att bygga och återskapa förtroende inom föreningen och hos alla vi samarbetar med. 

Vilka kommer dina fokusfrågor att vara?

Förtroendet från medlemmar och samarbetspartners är högsta prio framöver och att RFSL Stockholm är en säker plats med stark positiv gemenskap. Jag tycker det är viktigt att det finns aktiviteter för alla olika delar av Stockholms enormt mångfacetterade hbtqi-community och att det finns goda möjligheter för den som vill att engagera sig. Jag vill odla medlemsdemokratin så att fler får möjligheter att upptäcka och utveckla olika delar av verksamheten och förmedla hur kul och givande det är att engagera sig i ideella rörelser. 

Hur ser den närmaste framtiden ut för dig, vilka är dina första prioriteringar?

Till att börja med går mycket kraft såklart åt att hantera den pågående situationen där en tidigare medarbetare står åtalad för allvarliga brott. Det som har hänt har skadat många och självklart fått allvarliga konsekvenser för RFSL Stockholm. Bara att driva verksamheten för alla som nu behöver den är en utmaning, samtidigt som vi behöver arbeta med en rad långsiktiga åtgärder för att fortsätta utveckla säkerhet och kvalitet. Jag vill också lära känna organisationens alla delar bättre. Tillsammans med den nya styrelsen ska jag göra allt jag kan för att säkra att vår fantastiska och livsviktiga verksamhet får bästa möjliga förutsättningar för att stabiliseras och växa.

Namn: Lovise Brade.
Uppdrag/jobb: Nyvald ordförande för RFSL Stockholm. PhD i genusvetenskap, lärare och forskare.
Ålder: 40 år.
Favoritbok: Omöjligt att svara på! Men jag har nyss läst boken Mit arbejde av den danska feministiska poeten Olga Ravn och den gillade jag väldigt mycket.