RFSL Stockholms:s policy för sociala medier

Vi läser alla kommentarer som kommer in, men vi hinner inte alltid svara på alla. Vill du ställa en fråga du alltid välkommen att skicka ett DM eller maila oss, vi svarar både gärna och så fort vi kan. 

Kommenteringsregler

  • Vi eftersträvar trygga kommentarsfält och utifrån det agerar vi kring moderering. Alla våra kommentarsfält är övervakade och modereras löpande.
  • Håll god ton och diskutera sakligt. 
  • Vi tillåter inte hat, hot eller nedsättande generaliseringar på våra plattformar. Vi tar bort alla kommentarer av det slaget. Vi polisanmäler hot.
  • Vi tillåter inte aggressiva kommentarer eller personliga påhopp, hot eller förtal i våra kommentarsfält. Vi polisanmäler alla hot mot oss eller mot andra, samt kommentarer som kan utgöra hets mot folkgrupp. Det senare kan handla om att man skriver nedsättande saker om grupper utifrån t. ex nationalitet, etnisk härkomst, tro eller sexuell läggning.
  • Inlägg som bryter mot lagen eller kränker annans upphovsrätt är inte tillåtna.
  •  Inlägg som bryter mot lagen (exempelvis hot eller hets mot folkgrupp) anmäls även till polisen. I arbetet med modereringen på Facebook döljs och raderas inlägg som klart bryter mot kommenteringsreglerna och i vissa fall blockeras även användare från RFSL Stockholm:s Facebooksida (detta gäller även vår Instagram). Du som skriver på RFSL Stockholm:s Facebooksida har själv ansvar för att dina kommentarer följer våra regler. 
  • Vänligen håll dig till ämnet för tråden. Vill du ha svar på en fråga som inte har med ämnet att göra är vår varma rekommendation att skicka ett DM. 

Kommenteringsregler vs. Yttrandefrihet

Det finns ingen motsägelse gentemot yttrandefriheten i att vi modererar våra kommentarsfält. Yttrandefriheten är reglerad och innebär inte någon absolut rätt att alltid få uttrycka sina åsikter. Lagen reglerar även att man inte har rätt att uttrycka vad som helst,  det finns lagliga gränser, till exempel utgör hets mot folkgrupp och förtal brott. Yttrandefriheten innebär inte heller att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst – det är alltså ingen rättighet att få uttrycka sig hur man vill  i de kanaler som RFSL ansvarar för.