Traditionsenligt delade RFSL Stockholm ut priserna Regnbågspriset och Rosa Tisteln, som symboler för de som har arbetat för HBT-personers rättigheter och de som har gjort något negativt för hbt-communityt. 2012 års Regnbågspris går till Regnbågens kooperativa hyresförening, som genom sin verksamhet fått klartecken att öppna det första äldreboendet för HBT-personer. Den Rosa tisteln går till Örebro Tingsrätt för de uttalanden som gjorts i samband med ett våldtäktsmål mot en transperson.

Regnbågspriset 2012 tilldelas “Regnbågens kooperativa hyresrättsförening” för att genom sin verksamhet och sin opinionsbildning synliggjort äldre hbt-personers situation genom att ha fått klartecken för det första hbt-äldreboendet. Föreningen har genom sin opinionsbildning visat att det finns ett behov av särskilda boenden för hbt-personer och efterfrågan är stor då många redan har ställt sig i kö. Regnbågens kooperativa hyresrättsförening är ett föredöme för inkludering av minoriteter, och en påminnelse till boenden som inte profilerar sig för hbt-personer att bli bättre på att få människor som inte lever enligt heteronormen att trivas. Vinnaren får ett diplom och regnbågsflagga till invigningen av det nya boendet.

Rosa tisteln 2012 går till Örebro tingsrätt för de uttalanden som har gjorts i samband med en friande dom för våldtäktsförsök på transperson. En man var åtalad för våldtäktsförsök men friades med motiveringen att den åtalade inte skulle ha fullföljt våldtäkten om förövaren vetat om att offret var en transperson. RFSL Stockholm går inte närmare in och bedömer skuldfrågan, men anser att de kommentarer som har fällts är transfoba och homofoba. Även män och transpersoner kan våldtas. Om situationen hade varit den omvända och offret varit en heterosexuell kvinna skulle den åtalade knappast ha friats för att han sagt sig vilja våldta en transperson. Skulle domen bli praxis innebär det att gärningsmän i dessa situationer alltid kan komma undan med att de trodde personen hade ett annat kön. Argumentationen om könets betydelse hänvisas inte heller till lagstiftningen utan tycks vara domarens stereotypa tyckanden om vad som är en man respektive en kvinna. För att stärka sin transkompetens får Örebro tingsrätt därför boken “Det är vår tur nu” – en transantologi som RFSL Stockholm tagit fram där transpersoner ger sina berättelser.

Priserna delades ut i Pride Park, Tantolunden den 4 augusti 2012 klockan 18:00.