Världsdagen för Sexuell Hälsa den 4 september är startskottet för RFSL Stockholms nya projekt Prata om Det. Det tvååriga projektet, som finansieras av Jämställdhetsmyndigheten, är en bred satsning med syftet att sänka hbtqi-personers förhöjda utsatthet för sexualiserat våld genom tidiga våldsförebyggande insatser.

– Idag ser människors tillgång till rätt vård, rätt stöd och rätt utbildningsinsatser fortfarande olika ut beroende på könsidentitet, könsuttryck och sexuell identitet. Vi ser att hbtqi-personer helt glöms bort i dagens våldsförebyggande arbete, som ännu inte är inkluderande. De förebyggande insatser mot sexualiserat våld som finns i dagsläget utgår ifrån heteronormativa mönster. Målet måste vara att hbtqi-personer ska ha samma förutsättningar och möjligheter som den övriga befolkningen att uppnå̊ en god sexuell hälsa. När det kommer till förebyggande insatser som utgår specifikt från hbtqi-personers erfarenheter finns det i dagsläget ingenting. Prata Om Det är ett projekt som svarar på de många vittnesmål om utsatthet som vi på RFSL fått ta del av genom åren, säger Elliot Edberg, som ansvarar för opinions- och utvecklingsarbetet på RFSL Stockholm.

Projektledare Suzann Larsdotter, som är auktoriserad socionom och sexolog, betonar att Prata om Det syftar till att förebygga lidande för både existerande och framtida generationer.

– Sveriges nationella strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter har som övergripande mål att främja en god jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela befolkningen. Homosexuella, bisexuella och transpersoner skattar sitt allmänna hälsotillstånd lägre än övriga befolkningen och är mer utsatta för exempelvis sexuella trakasserier och våld. När det kommer till sexuellt våld kan vi arbeta förebyggande genom att bygga starka samtyckeskulturer som vilar på ömsesidighet, inkludering och respekt. Därför har vi valt att lansera Prata om Det på just Världsdagen för Sexuell Hälsa som i år har temat samtycke, säger Suzann Larsdotter.

Prata om Det är ett av de första initiativ som Jämställdhetsmyndigheten (JÄMY) tilldelat ekonomiska medel till under förordningen (2022:722) om statsbidrag till visst våldsförebyggande arbete. Bakgrunden är att regeringen i sitt åtgärdsprogram för 2021–23identifierar hbtqi-personer som en av grupperna vars våldsutsatthet särskilt ska uppmärksammas. 

Enligt Jämställdhetsmyndighetens bedömningar beror hbtqi-personers förhöjda våldsutsatthet bland annat på att det kan vara svårare som hbtqi-person att söka stöd på grund av risken att diskrimineras. Det finns också en oro över risken att bemötas med fördomar eller oförståelse i verksamheter där det i dagsläget råder bristande kunskap om hbtqi. 

Enligt Suzann Larsdotter är projektet ett nödvändigt kliv framåt i arbetet mot verklig jämlikhet. 

– Hittills har det funnits en rädsla hos många hbtqi-personer att prata öppet om våldsutsattheten. Det finns en föreställning om att hatet och hoten hbtqi-personer kommer att stärkas ytterligare om vi vågar prata öppet om tunga frågor. Men oavsett hur lång Prideparaden blir kommer vi inte att ha ett jämlikt samhälle förrän alla känner sig fria att prata om allt. Därför måste vi prata om det, säger Larsdotter.

Projektet som lanseras 4 september består av följande tre delar: En informationssatsning i form av en samtalsserie, framtagandet av ett preventivt program som specifikt fokuserar på sexualiserat våld mot hbtqi-personer samt en utbildning fokuserad på att synliggöra sexualiserat våld bland hbtqi-personer. Utbildningen kommer att hållas för yrkesverksamma inom kommun och region.

Samtalsserien som inleder projektet kommer att fokusera på våldsprevention med fokus på sexuellt våld, strategier för att främja en god samtyckeskultur och på hur skadliga samhällsnormer kan utmanas. Ett urval av personer som på olika sätt profilerat sig inom hbtqi-communityt och/eller har värdefulla erfarenheter kommer att delta i samtalsserien, som ska publiceras i form av en podcast.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:

Lina Pascal, kommunikatör på RFSL Stockholm.

E-post: lina.pascal@stockholm.rfsl.se

Hanna Lidman, kommunikatör på RFSL Stockholm. 

E-post: hanna.lidman@stockholm.rfsl.se

Suzann Larsdotter, Projektledare för Prata om Det.

E-post: suzann.larsdotter@stockholm.rfsl.se

Elliot Edberg, Ansvarig för utbildning, opinion och utveckling på RFSL Stockholm.

E-post: elliot.edberg@stockholm.rfsl.se