Om Hbtq-hänget

Hbtq-hänget är en mötesplats på RFSL Stockholm för hbtqi-personer som bor i gruppbostad, jobbar på daglig verksamhet eller på annat sätt har stöd genom LSS. På träffarna gör vi olika aktiviteter tillsammans. Vi fikar och pratar om viktiga saker som rättigheter och relationer, har filmkväll och olika tema-kvällar med diskussion eller pyssel. Vi promenerar och gör utflykter, firar Pride och mycket mer! Gruppen bestämmer aktiviteter tillsammans. Läs mer på Hbtq-hängets hemsida.

Om uppdraget

Hbtq-hänget är en möjlighet att träffa och spegla sig i andra med liknande erfarenheter som man själv har, i identitetsstärkande syfte. Därför behöver du som underlättar träffarna ha egen erfarenhet av att bryta mot cis/heteronormen, funktionsnormen och/eller andra normer, eftersom gruppen som ses på Hbtq-hänget består av personer med en mängd olika erfarenheter.

Som ”underlättare” inom Hbtq-hänget ansvarar du för att förbereda och hålla i träffar 1-2 gånger i månaden tillsammans med 1-2 andra underlättare. Det ansvaret innebär att: 

  • Du känner dig trygg i rollen att underlätta för en grupp i samtal och aktiviteter.
  • Du fixar fika, förbereder aktiviteter och plockar undan, håller i rundor och är noga med strukturerna och metoderna för att göra rummet så tryggt och tillgängligt som möjligt.
  • Du är en uppmärksam lyssnare och kan se till både gruppens behov och enskilda personers olika behov.
  • Du har kunskap om hbtqi- och funkispersoners livsvillkor, kännedom om exempelvis LSS och funkofobins olika uttryck och kan praktisera ett normkritiskt arbetssätt på ett lättillgängligt sätt.
  • Du är bra på att kommunicera på lätt svenska.

Det är meriterande om du är bra på sociala medier och skriftlig kommunikation på lätt svenska och/eller kan leda en separatistisk aktivitet för bi/pan- och homosexuella killar. I uppdraget ingår också att regelbundet kommunicera med och få stöd av ansvarig för Hbtq-hänget.

Uppdraget är arvoderat per timme. Du kommer få en volontärutbildning, kontinuerligt stöd av samordnaren och dina medvolontärer samt handledning.

Låter det som något för dig?

Skriv till hbtqhanget@stockholm.rfsl.se och svara på frågorna:

  1. Vem är du? Namn, pronomen och ålder?
  2. Varför vill du bli volontär för Hbtq-hänget?
  3. Vilken erfarenhet och/eller kunskap har du som du tror kan vara användbar på vår mötesplats och inom våra aktiviteter? Beskriv 3-5 erfarenheter och kunskaper som du tänker stärker dig i uppdraget. Det kan tex vara intressen, aktivism, jobb, studier, uppdrag, personliga erfarenheter med mera. 

Vi behöver din ansökan senast 30 april 2024.

Hör också gärna av dig om du har frågor!