Målgruppens rättigheter

Kvinnors hälsa i fokus är ett projekt med målgruppen lesbiska, bisexuella och queera kvinnor som har sex med kvinnor, och omfattar cis-, transkvinnor samt ickebinära. I projektet har vi tagit fram en rapport där vi har kartlagt hur målgruppen mår, vilka vårdbehov som finns och vad målgruppen behöver för att på sikt ska uppnå jämställd hälsa och framförallt må bättre. I likhet med tidigare forskning ser vi att målgruppen har många behov som vården inte tillgodoser eller bemöter. Kvinnor och ickebinära som har sex med kvinnor är inte sällan med om fördomsfulla bemötande under vårdmöten. Det finns även en utbredd kunskapsbrist kring målgruppens behov, till exempel kring cellprovtagning, STI-testning, mammografi, men även kring psykisk hälsa. 

För att vända den här trenden vill vi tillsammans med communityn göra insatser för att skapa förändring. Alla har rätt att må bra, rätt till vård och rätt till att känna sig trygg med att söka all slags vård. Oberoende av din sexuella läggning, könsidentitet eller dina sexuella praktiker har du rätt att testa dig för könssjukdomar, ta cellprover och genomföra mammografi. I alla vårdmöten har du rätt till ett jämlikt och gott bemötande, där du inte förutsätts vara heterosexuell, cis, ha olikkönat sex, vara sexuellt aktiv eller monogam.

Oavsett vilken typ av vård du är i behov av så finns det hjälp av få, vare sig det handlar om testning av klamydia eller om du söker vård för psykisk hälsa. Vi vet via undersökningen, tidigare forskning, och från röster i målgruppen att det kan vara svårt att hitta rätt, men också svårt att att våga söka vård och att orka söka vård igen. Det kan också vara extra svårt att söka vård om man har negativa erfarenheter av att söka vård, eller om man har hört rykten i communityn. 

Men det finns massor av vettig och proffsig vårdpersonal, och många bra mottagningar. Här kan du hitta några av dem. Och till er som gett upp, pausat eller inte söker vård – be om hjälp. Be en kompis, en partner eller en förälder om stöd. Om inte du orkar så kanske någon annan orkar. Medan ni kämpar på ert håll så lovar vi att kämpa på vårt håll med att utbilda vården, snacka med politiker, sprida information och göra det vi kan för att vi ska må bättre – för tillsammans kan vi göra skillnad. 

Vill du läsa mer hittar du hela rapporten här.