Mammografi

Mammografi är att undersöka brösten för att i tid hitta bröstcancer. Den som undersöks får placera brösten mellan två skivor på en röntgenapparat, som tar röntgenbilder för att se hur det ser ut inuti brösten. Undersökningen brukar ta 5-10 minuter, och en röntgensjuksköterska kommer att hjälpa dig som undersöks under tiden. Vissa tycker att undersökningen är lite obehaglig, men det gör inte ont.

Alla som är juridiska kvinnor kallas automatiskt och med jämna mellanrum till mammografi från att man fyller 40 och fram till att du fyller 74 år. Det är ett jättebra sätt att upptäcka bröstcancer innan man har symtom. Då är risken liten att cancern sprider sig och blir svår att behandla. Mammografi är gratis för alla.

Om det är så att du hittar en knöl eller en grop eller en annan förändring i ditt bröst, som du inte känt förut, så behöver du inte vänta på en kallelse för att göra mammografi. Du kan alltid boka en tid via till exempel 1177 för att få kolla upp det. Det är inte ovanligt att man får knölar i bröstet på grund av svullna bröstkörtlar, knutor av bröstvävnad, eller hormonförändringar vid ägglossning eller mens. Men det är bättre att en läkare får kolla på det än att du oroar dig hemma. Att undersöka brösten kan vara en rutin att göra nån gång i månaden. Till exempel när man duschar eller ligger i sängen framför en serie. 

En del tror att man inte behöver gå på mammografi om man bytt juridiskt kön till kvinna, men mer forskning om bröstcancer-risken hos transkvinnor behövs fortfarande. Därför är det viktigt att alla som får sin kallelse går! Trans eller inte trans. Implantat eller inte implantat. Fött barn eller inte fött barn. Ammat eller inte ammat. Det är ett enkelt sätt att ta hand om sig själv och sin hälsa.

Du hittar mer information samt mottagningar i Stockholm som utför mammografi här.