Jep, vi lesbiska, bisexuella och queera kvinnor och ickebinära som har sex med kvinnor får också könssjukdomar. De flesta könssjukdomar ger inga symtom alls. För sin hälsas skull är det viktigt att testa sig regelbundet, hur ofta beror på hur du har sex, med vilka och med hur många. Hitta en rutin som matchar ditt sexliv! Att hitta ett ställe där man kan testa sig är lättare än vad man kan tro. Här kommer våra tips från projektet Kvinnors hälsa i fokus.
Det är gratis
Att testa sig för könssjukdomar som omfattas av smittskyddslagen ska vara gratis överallt i Sverige. Det gäller hiv, syfilis, klamydia, gonorré och hepatit. På mottagningar för sexuell hälsa kan du boka en tid eller gå på drop-in:
- Stockholms mottagning för sexuell hälsa
- RFSU-klinikens mottagning för sexuell hälsa
- Mama mia Citymottagningen för sexuell hälsa
- Mottagning HBTQ Ung Södersjukhuset
Visste du att alla Stockholms barnmorskemottagningar också erbjuder gratis provtagning för sexuellt överförbara infektioner som omfattas av smittskyddslagen? Du är också välkommen dit när du fått en kallelse till gynekologisk cellprovtagning. Flera mottagningar har även drop-in.
Du kan också testa dig gratis på en av alla ungdomsmottagningar i Stockholm om du är under 23 år, på din vårdcentral eller på gynekologiska mottagningar, till exempel Gynekologisk HBT Mottagning Södersjukhuset.
Läs mer om sex och säkrare sex i broschyrerna ”Kort om sex” som bland annat finns att hitta på sexperterna.org/kort-om-sex/.