Vi har börjat prata om det… men lyssnar vi verkligen på varandra? I det här avsnittet av Prata om Det-podden berättar vi om sexuella trakasserier som utfördes direkt efter ett panelsamtal som handlade om att motverka just detta. 

I ett granskande, utmanade och kritiskt samtal rannsakar vi vårt eget community. Är rollerna som finns inom hbtqi-communityt alltför trånga? Påverkas vi av normer som är begränsande, hämmande och kanske till och med konservativa? Hur påverkar normerna våra möjligheter till trygga relationer och sexuell frihet?

Cihan Arikan från RFSL Rådgivningen Skåne och Suzann Larsdotter, vår sexolog och poddvärd, betraktar hbtqi-communityt med självkritiska ögon. Cihan, som har expertis inom interkulturella perspektiv på htbqi-frågor, resonerar även kring hur normerna kan variera mellan kulturer. 

I avsnittet åker vi också till västkusten för att träffa Linda Palhamn från RFSL Göteborg. Linda, som länge arbetat med HIV-prevention och med nyanlända htbqi-personer, har grottat ner sig i frågan om vad samtycke egentligen är. Hon har specifikt tittat på hur det pratas (och inte pratas) om samtycke inom bögkulturen.

Avsnittet innehåller också ett vittnesmål från en hbtqi-person som behandlades illa på akutmottagningen efter att ha blivit utsatt för ett brott i samband med sex. Vittnesmålet kommer från ”Vi Också”, RFSL:s antologi om sexualiserat våld bland hbtqi-personer.

Lyssna nu: