GENERATION HBTQI

Saknar du en lesbisk mormor, queera barnbarn eller en vän att tala med om livet och åldrandet under regnbågen?

GENERATION HBTQI skapar möten över generationsgränser. Vi ordnar tematräffar och fixar fikasällskapet. Vi delar erfarenheter och berättelser från olika generationer. Vilka kamper har vi gemensamt? Vad kan vi lära av varandra?

HUR FUNKAR DET? Vi arrangerar träffar för hbtqi-personer i olika åldrar. Träffarna har teman som rör exempelvis åldrande, hbtqi, vår historia och kultur. Vi träffas på RFSL Stockholm eller på Regnbågen och kan även samarbeta kring tematräffar eller regnbågsfika på vård- och omsorgsboenden, servicehus och dagverksamheter i Stockholms län.

Vill du besöka någon av alla våra mötesplatser för äldre hbtqi-personer på RFSL Stockholm, exempelvis Golden ladies, Gayseniorerna eller Transcaféet? Vi kan erbjuda ledsagning hit. Är du i din vardag eller yrkesroll engagerad i frågor som rör äldre hbtqi-personers möjligheter att mötas inom eller över generationsgränser? Hör gärna av dig om du har frågor om verksamheten!

KONTAKTA OSS
Projektledare Jo Tengblad Söder
jo.tengblad.soder@stockholm.rfsl.se
0763948342

HÖSTENS TRÄFFAR MED GENERATION HBTQI
13 september – Volontärträff

4-6 oktober – Träffa oss på Seniormässan och Äldreomsorgsdagarna på Älvsjömässan

14 oktober – Filmkväll på Regnbågen med tema: Var ska vi bo? Varmt välkomna på filmkväll och fredagsmys på Regnbågens hbt-seniorboende på Gärdet – alla åldrar välkomna! Vid 17.00 blir det en presentation av boendet. Sedan tittar vi på Mette Aakerholm Gardells fina film ”Leva. Älska” om några av Regnbågens hyresgäster. Efteråt blir det diskussion på tema: Var ska vi bo? Hur vill vi som hbtqi-personer leva och bo när vi åldras? Vilka hinder och möjligheter finns för oss? Vi bjuder på matigt kvällsfika och popcorn! ❤ Du behöver anmäla dig genom att maila jo@rfslstockholm.se eller ringa/sms:a 0763948342, eller klicka i ”kommer”, i Facebook-eventet här.

25 oktober – Filmkväll på RFSL Stockholm med tema: Vår historia, 17.00-20.00. Denna historiska filmkväll på RFSL Stockholm i oktober, ”lhbtq+ history month”, får vi ta del av två av den queera dokumentärfilmhistoriens pärlor.

 • VÄNINNOR – BERÄTTELSER FRÅN GARDEROBEN (1996)
  De är fem kvinnor i åldrarna 60 till 85 år och de är lesbiska. De har levt med rädslan att vara annorlunda och med risken att förskjutas av vänner, släktingar och arbetskamrater. Med stark närvaro och sprängkraft berättar de fem kvinnorna om sina liv och om sin förbjudna kärlek. Tidstypisk musik, pressklipp, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna varmt innerliga dokumentärfilm.
  Längd: 53 min
  Regi: Cecilia Neant-Falk och Nina Bergström
 • THE SECRET CLUB (2003)
  1948 bildades ”Den hemmlige klubben” i Norge då homosexualitet fortfarande var ett brott. Även om gardinerna var fördragna och nya medlemmar fick gå igenom en noggrann kontroll, erbjöd denna sällsynta fristad ett tryggt utrymme för möten och dans i en tid då öppenhet innebar stor social utsatthet. Med humor och en touch av sorg delar några av klubbens aktiva från den tiden sina glada berättelser om kärlek, lust och politik.
  Längd: 55 min
  Regi: Kenneth Elvebakk

  Filmerna introduceras av Millan, aktiv inom RFSL Stockholm sedan vår start, och efteråt har vi som vill ett samtal utifrån filmerna. Vilka av filmens teman kan vi relatera till även idag? Vad har förändrats? Vad kan vi lära av vår historia? Vi bjuder på kvällsfika och popcorn. Du behöver anmäla dig genom att maila jo@rfslstockholm.se eller ringa/sms:a 0763948342, eller klicka i ”kommer”, i Facebook-eventet här🙂

  Filmkvällen är gratis och en del av RFSL Stockholms verksamhet GENERATION HBTQI, som ordnar generationsöverskridande möten mellan hbtqi-personer.15 november – DöBra regnbågscafé på RFSL Stockholm – Döende, död och sorg angår oss alla, ung som gammal. Men vi som är LHBTQI+ kanske har särskilda upplevelser, frågor, funderingar, förhoppningar och farhågor kring livets slutskede. Dessutom finns det få utrymmen i samhället där vi kan närma oss dessa ämnen på ett avslappnat sätt. DöBra regnbågscafé organiseras av och för LHBTQI+personer som vill diskutera dessa ämnen med varandra. Caféet är en mötesplats där samtal om livet, döende, död och sorg underlättas av fika, konst, aktiviteter, gemenskap och medmänsklighet.

❤ Vi bjuder på kvällsfika.
❤ Anmäl dig genom att maila jo@rfslstockholm.se, ringa/sms:a 0763948342 eller klicka i ”kommer” i Facebook-eventet här.

DöBra regnbågscafé organiseras av Zafira Vrba Woodski & Tomas Woodski, dödsdoulor och pedagoger med mångårigt engagemang inom LHBTQI+ communityt samt Max Kleijberg, forskare vid Karolinska Institutet med fokus på ett LHBTQI+ perspektiv på döende, död och sorg. Max är en del av DöBra som är namnet på ett nationellt forskningsprogram som syftar till att stärka individer, närsamhälle och personal för att bättre kunna hantera frågor som rör livets slutskede, både inom och utanför vård- och omsorgssystemet. Du kan läsa mer om DöBra här.

6 december – RFSL Stockholms 50-årsjubileum

13 december – Middag för alla medverkande i projektet

GENERATION HBTQI är en del av projektet Glittra med gråa hår som får stöd av Folkhälsomyndigheten.